Przepiśnik ze świętokrzyskimi smakami
3 lutego 2021W Muzeum Wsi Kieleckiej kupicie książkę kucharską z przepisami zatytułowaną “Świętokrzyskie Smaki”.
W przepiśniku królują na charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego potrawy, od przystawek, poprzez zupy i dania główne, do deserów, a także nalewki, między innymi na: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem, nalewkę miodową i wiele innych. Przepisy zostały przekazane przez koła gospodyń wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne. W książce znalazły się także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.
Wydawnictwo można kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej za 10 zł.